Wednesday, November 30, 2011

Hero

Ini Hero yang biasa kita tahu dan biasa kita tengok di tv. Tapi yang saya nak bagitau sebenarnya bukan hero-hero kat atas tu. Saya nak cakap pasal novel Hero yang ditulis oleh Hilal Asyraf


sinopsis

Amir Faheem bin Amir Muiz (Afam) Dia anak tunggal yang sudah kehilangan ibu dan ayah. Orang-orang yang ada di sekeliling Afam cuma Pak Arbi, Mr Umayer dan Makcik Amirah. Afam kekurangan kasih sayang sebenarnya, disebabkan ayahnya sangat sibuk bersama-sama sembilan lagi jutawan Islam yang lain untuk membangunkan ummah. Dan Afam menjadi liar atas sebab itu, sebab dia kekurangan kasih sayang dari ayahnya. 

Siapa sangka ayahnya meninggalkan wasiat kepada Afam supaya dia mengahwini seorang wanita solehah sebagai syarat untuk mewarisi harta Datuk Amir Muiz. Wanita itu ialah Afeefah Husna. Datuk Amir Muiz sayangkan Afam, sebab tu dia wasiatkan supaya Afam kahwin dengan wanita solehah supaya isterinya nanti dapat bimbing Afam sama-sama ke syurga. 

Walaupun tinggal serumah dengan Afam, tapi Afam buat Husna macam tak wujud. Husna cekal nak ajak Afam ke jalan yang benar, untuk sama-sama bercinta hingga ke syurga. Bayangkan, Husna tersangatlah tabah untuk ubah Afam. 

"Husna. Bunga tu, waktu hendak tunggu dia mekar, kita rasa terseksa dengan kelambatannya. Tapi, bila dia dah mekar indah, kita seakan merasakan bahawa sebelum itu kita tak pernah terseksa menunggunya." 

Afam juga seorang Hero yang keluar setiap malam untuk memastikan keselamatan kotaraya Angsana. Tiada siapa yang tahu bahawa Afam lah orang di sebalik sut Hero termasuklah isterinya sendiri, kecuali Pakcik Arbi dan Mr Umayer. 

Kalau dalam cerita-cerita Superhero yang tayang kat tv tu, diorang tu cuma nak selamatkan nyawa orang, lawan dengan orang jahat etc. Tapi kat dalam novel Hero yang ini, Hero tu bukan sekadar nak banteras jenayah, tapi Hero yang sebenarnya ialah yang membawa orang keluar dari kegelapan. 

Hero bukanlah hero yang bersut hitam, terbang di langit, turun ke bumi membasmi penjenayah semata-mata. Setiap Mukmin itu hakikatnya adalah hero. Bertanggungjawab terhadap agamanya. Bertanggungjawab membawa manusia di sekelilingnya ke syurga, dan contoh orang beriman adalah Rasulullah s.a.w. Hero mereka yang sebenarnya. 

Bukanlah membasmi penjenayah itu yang menjadikan seseorang itu hero. 

Hero adalah mereka yang mengeluarkan manusia daripada gelap kebatilan, kepada cahaya kebenaran. 
Walaupun Afam seorang Hero, tetapi dia seorang perokok tegar dan tidak mendirikan solat. Tapi atas berkat kesabaran dan doa Husna, Pak Arbi, Mr Umayer, Makcik Amirah dan lain-lain, Afam akhirnya berubah menjadi hero yang sebenar-benar hero, yang membawa manusia kepada cahaya kebenaran :)

Ohye, saya sangat teruja bila membaca dalam novel ni ada Kotaraya Angsana – sebuah Bandar Islam, Tower of Imaan, Plaza Taqwaa – shopping mall, sekolah-sekolah dan pusat pengajian tinggi yang dibina mengikut landasan Islam. Best! 

Hero; complete. Aksi, Cinta, Komedi dan Hikmah. Semuanya ada. Semuanya cukup. Padat! Ohseemmm! Bacalah, tak rugi =) 


Fi Amanillah ^__^

sumber

PS;  "Akhirnya, saya hendak memberitahu bahawa saya sudah tidak merokok. Allah marah. Sekian."

0 comments: