Wednesday, December 29, 2010

Malaysia vs. Indonesia

goal~! (gambar dari sini)


semua orang sibuk cerita Malaysia lawan Indonesia. semua cakap pasal bola-bola-bola-laser-bomoh-menang-kalah. ha apa-apa aje lah ye. saye taknak cakap pun pasal bola ni. tapi nak cakap tentang benda yang ada dan takda di Malaysia dan Indonesia.

kalau dekat Indonesia ada ini; Pemilihan Dai'e Cilik (Pildacil)





tapi kat Malaysia pulak ada ini



oh apakah ini semua?





















eh nanti tak habis taip lagi. ini rancangan realiti yang ada kat Malaysia. Adik-adikku namanya.




bukan nak membeza-bezakan rancangan realiti yang ada kat Malaysia dan Indonesia. tapi benda-benda ni kan penting jugak untuk pembentukkan sahsiah dan peribadi anak-anak. sebab, pembentukan sahsiah dan peribadi anak-anak berkadar terus (directly proportional) dengan pembangunan negara dan agama pada masa hadapan. (peh ayat)

berharap agar banyak lagi program realiti tv yang lebih bermanfaat dan berilmu. kepada korang (dan jugak orang yang tengah menaip ni),  bakal-bakal ibu dan bapa, bersedialah nak mendidik anak-anak korang nanti ye. pesanan ini dibawa khas dari Pulau Pinang.

sekian, terima kasih!

wassalam.

^_~




PS; nak baca lagi tentang program Adik-adikku, klik kat sini dan sini

PS; Alhamdulillah Malaysia menang. yeay~!!

Friday, December 24, 2010

heal and you will be healed, give and you will receive

kalau Justin Timberlake dengan 'what goes around comes around', Sami Yusuf pulak 'heal and you will be healed, give and you will receive'

eh lebih kurang la kan. hehe

maksudnya begini, kita buat baik dengan orang, orang akan buat baik dengan kita. kita tolong orang, orang akan tolong kita. dan sebaliknya.

meh layan lagu kejap.

Sami Yusuf - Healing





It’s so hard to explain
What I’m feeling
But I guess it’s ok
Cause I’ll keep believing
There’s something deep inside
Something that’s calling
It’s calling you and I
It’s taking us up high

Healing, a simple act of kindness brings such meaning
A smile can change a life let’s start believing
And feeling, let’s start healing

Heal and you will be healed
Break every border
Give and you will receive
It’s Nature’s order
There is a hidden force
Pulling us closer
It’s pulling you and I
It’s pulling us up high

Healing, a simple act of kindness brings such meaning
A Smile can change a life let’s start believing
And feeling, let’s start healing

Hearts in the hand of another heart and in God’s hand are all hearts
An eye takes care of another eye and from God’s eye nothing hides
Seek only to give and you’ll receive
So, heal and you will be healed

قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
كلمة طيبة صدقة
تبسمك لأخيك صدقه
كل معروف صدقة

قلب بين يدي قلب و بيد الله كل قلب
عين ترعى عينا، وعين الله ترعى
كلمة طيبة صدقة
تبسمك لأخيك صدقه
كل معروف صدقة

اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً

let’s start healing




jadi, jom la sam-sama buat baik kat orang lain!


till then, wassalam.

^_~





PS; selamat berhujung minggu. ahad ni nak balik penang dah. tidak~!

Wednesday, December 15, 2010

memasak bukan sekadar suka-suka

Bismillah.

dulu masa kecik-kecik suka main masak-masak. menyibuk kat dapur 'tolong' mak masak. keletang-keletung bunyik dia.(macam tu eh?) lepas tu dapat pulak mainan peralatan memasak. uish lagi suka. siap ada dapur, kuali, periuk, sudip. telur pun ada haha.

sekarang? mana main lagi. sekarang masak for real lah kan.

inilah salah satu sebab kenapa suka sangat berada di rumah. boleh buat apa sahaja (asal Allah tak larang, sudah tentu) sepanjang cuti ni dah buat cheese tart, fruit tarlet, kek coklat lembab kukus, macaroons yang tak jadi tu hehe. berbaloi-baloi!

kiri ; blueberry cheese tart. kanan ; fruit tartlet.

blueberry cheese tart, untuk kawan kakak yang bertunang haritu. congrats!



kek coklat lembab kukus


with chocolate ganache. apetah rupanya haha

4/12 pulak pegi kelas cupcakes dengan kakak. ini lagi berbaloi-baloi sebab dapat belajar new things; nak timbang cupcakes banyak mana, macammana nak decorate cupcakes, dapat jumpa orang baru which is yang lain semuanya mak-mak dan isteri-isteri orang kami berdua je masih muda remaja hehe.

ingat senang ke nak buat semua ni? biasa la buat pertama kali, kadang-kadang tak menjadi. 




buttercream


fondant


k e r j a t a n g a n kakakku


mine


tapi kira okey la kan, dah belajar nak buat, dah tau fungsi-fungsi nozzle tu. kalau tak selama ni main redah je buat apa pun tanpa mengetahui apakah kegunaan sebenarnya haha.

berbaloi-baloi bertapa kat dapur dan pergi kelas cupcakes ni sebab apa?

sebab memasak ni jugak mengajar kita erti kesabaran. dah kalau uli tepung nak buat base tart sorang-sorang untuk 50++ ketul, nak decorate cupcakes tapi yang jadik ntahapaapa je la, ini agak menguji kesabaran ye. sabar tu kan sebahagian daripada iman!

dan kalau bake sesuatu tu tak menjadi, takkan terus berhenti macam tu je. buat lagi dan terus mencuba sebab kita tak boleh putus asa, kan?

konklusinya, memasak bukan sekadar suka-suka. bukan macam main masak-masak masa umur tiga empat tahun dulu. bukan masak sebab nak makan je. ada macam-macam yang kita boleh pelajari.

diulas lebih hebat dan mantap di sini. bacalah! 

till then, 

wassalam.

^_~



PS; agak-agak boleh tak nak tukar bidang masakan? haha

PS; untuk orang yang tengah exam tu, goodluck! bittaufiq wannajah. 2 more days to go

Wednesday, December 8, 2010

sesuatu yang bukan milik kita | Salam Maal Hijrah 1432H


salah satu perkara yang bukan milik kita;


hidayah.

ya. hidayah bukan milik kita. bahkan ia milik Allah.

terkecuali jika anda punya anak atau saudara yang bernama Hidayah, ia milik anda. tapi jangan lupa, akhirnya dia akan kembali kepada Penciptanya.

ok, berbalik kepada hidayah, yang bukan milik kita.

kita tak punya kuasa dan upaya untuk memberi hidayah kepada orang lain dan diri sendiri. 


light of Islam




Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mau menerima petunjuk (surah al-Qasas, 28:56)




TAPI,

sebagai kawan/sahabat, mesti kita taknak kawan sendiri jatuh masuk dalam lubang yang salah kan?



sebagai manusia, aku sayang padamu
-laksamana sunan




kerna sayangkan dia, maka tegurlah dia secara berhikmah. cakap elok-elok, sambil gurau-gurau ke, insyaAllah Allah akan buka kan pintu hati dia.

tunjukkan sifat-sifat dan kelakuan yang baik. mungkin dia boleh tertarik dengan kelakuan kita yang baik-baik tu.

dan lagi, doakan yang terbaik buat dia kerna sesungguhnya doa itu senjata orang mukmin.

kita dah usaha, serahkanlah semuanya pada Allah.

do the best, let Allah do the rest.


terima kasih kepada semua 14 orang yang telah menjawab soalan padan entri ini. jazakumullah khairan kathiran.

sempena tahun baru ni, 

Salam Maal Hijrah 1432H. semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang sebelumnya, inshaAllah. apa khabar agaknya iman kita? moga baik-baik sahaja :)



till then,

wassalam.

Monday, November 29, 2010

tolong jawab

Salam.

seperti yang diketahui umum, (ceh umum la sangat) sekarang ni tengah cuti sem. makanya waktu cuti ni kalau tak keluar dengan kawan-kawan memang tak sah la kan.

hari jumaat lepas keluar dengan sorang kawan, ke melaka. ingatkan nak 'dating' beramai-ramai tapi yang lain sibuk mengalahkan menteri. ok ini hiperbola namanya.


tempat 'dating' jumaat lepas. ehehhe~ eh bendera melaka lah..


 




borak punya sembang, entah macam mana tetiba kawan ni cakap. jeng jeng jeng~
'aku ada kawan. dia memang jahat gila. nakal. sosial. aku tau aa. memang jahat sangat-sangat. pernah terlanjur lagi. orang macamni boleh berubah ke?'

haa tu la soalan dia masa tu. aku tak ingat la kenapa boleh keluar topik ni.

nak tanya korang, kalau la korang ada di waktu dan tempat kejadian, apa korang jawab ek? aku ada jawapan sendiri, tapi nak tau la jugak pandangan korang.

jawab jangan tak jawab.
heee~

Sunday, November 28, 2010

kek coklat lembab kukus

Salam.

ini entri khas untuk Cik Puan Noor Shafika Syuhada bintun Rosli aka Cik Peeka. sebab dia yang mintak resipi ni heheh.

*tak ingat la resepi ni ambik kat mana. 

Bahan-bahan :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak / minyak jagung
1/2 cawan susu manis
1 2/3 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

Cara-caranya :
mulakan dengan bismillah ye cik-cik sekalian :)

-campur koko, gula, susu cair, susu manis dan minyak ke dalam periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. (saye mix kan dulu kejap guna mixer. pastu baru masak atas api) tutupkan api dan biarkan suam.

haa jangan bagi ketul-ketul camtu. bia dia larut betul-betul.


-disebabkan kita guna kaedah mengukus, maka cik-cik sekalian jangan lupa panaskan periuk kukus berisi air secukupnya. macam ni ha ye~

- ayak tepung, soda bicarbonate dan baking powder bersama-sama

-pukul telur hingga kembang dalam mangkuk yang besar. kemudian cik-cik tuangkan campuran koko tadi sambil dipukul dengan speed perlahan. (gunakan mixer yang tadi ye, bukan pukul guna penukul. hehe)

kalau rasa mangkuk tak cukup besar, gunalah besen mangkuk yang lebih besar hehe

-masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul cara kaup dan balik menggunakan senduk hingga sebati. tapi saye guna mixer je. hehe

-tuang ke dalam acuan yang telah dilengser dengan minyak masak di bahagian dasar dan tepinya. acuan tersebut jugak dialas dengan kertas minyak. tapi saye guna kertas surih. kalau kat kedai ada je jual kertas alas kek.

-kukus selama 1 jam 15 minit atau 1 jam 30 minit atau sehingga masak. kalau nak tahu kek tu dah masak ke belum, kek tak melekat kalau kita cucuk dengan lidi atau pisau. penutup periuk kukus mesti dibalut dengan kain bersih untuk mengelakkan wap menitik di atas kek. macam ni ye~
 

takpun tutup acuan menggunakan aluminium foil. macam ni ye cik-cik sekalian.

okay dah siap. sila basuh barang-barang yang telah digunakan terlebih dahulu. lepastu baru makan. kebersihan itu kan sebahagian daripada iman. hee~

okay selamat makan!

eh alaa gambar kek takde pulak sebab dah selamat masuk mulut. hehe. ampun~~

Tuesday, November 16, 2010

Aidiladha 2010

Alhamdulillah.

kertas-kertas exam untuk lima subjek dah berlalu. tinggal lagi satu paper je, selasa depan. maka boleh la berehat sekejap. sekejap je, tak lama pun.

sekarang semua orang mesti dok sibuk rebus ketupat, persiapan untuk hari raya esok segala bagai. okay takpa teruskan teruskan. jangan lupa hulur-hulur kat sini yek. hehe

ibadah Haji

Hari ini kita sebagai ummat Islam bersama-sama dengan saudara-saudara kita yang sedang menunaikan ibadah haji menyambut Hari Raya Korban, dengan menunaikan syiarnya seperti bertakbir, bersembahyang dan menyembelih korban sebagai bukti melahirkan keimanan dan ketakwaan kita kepada Allah s.w.t, di samping memperingati sunah nabi Ibrahim Khalilul Allah dan keluarganya.

Mereka telah melakukan pengorbanan demi menjunjung tinggi perintah Allah s.w.t, pengorbanan menjadi ujian kepada ummat manusia sejauh manakah mereka itu beriman dan mengabdikan diri kepada Allah yang menjadikannya, yang memberi rezeki dan segala kurniaan yang tidak terhingga kepadanya.

baca lebih lanjut kat sini

dalam hidup ni, banyak yang perlu dikorbankan untuk banyak perkara. untuk diri sendiri, orang sekeliling, dan yang paling penting untuk agama. sebab?

hidup kat dunia ni sementara je. akhirat tu yang kekal abadi. maka kalau pengorbanan tu dilakukan untuk agama, lillahita'ala, ia adalah sesuatu yang cukup bernilai dan ganjarannya nanti jangan cakap la. memang cukup buatkan kita gembira di akhirat nanti.

berkorban apa saja
harta ataupun nyawa
(eh lagu P Ramlee?)

mari kita renung balik, apa yang dah kita korbankan selama ni untuk diri sendiri, agama, bangsa dan negara? tak perlu berikan jawapan kat sini. tepuk dada tanya iman, tepuk minda bila terasa. bukan main tepuk amai-amai ye.

"Wahai orang-orang yang beriman mahukah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda kamu dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)." (Surah al- Shaf : 10 - 11)




salam Eid Mubarak.
moga sentiasa dalam redha-Nya.
كل عام و انتم بألف خير

till then,

wassalam.

^_~






PS; sapa kat penang buat rumah terbuka? habaq mai kat ceq. eheheh~
PS; satu minggu lagi, tolong sabar ye.

Monday, November 8, 2010

hati sudah tertaut

hati sudah tertaut pada sesuatu yang rasanya sayang nak ditinggal lama-lama



sayang nak tinggalkan bacaan lama-lama. kalau rindu nak baca, pegi curi-curi baca. satu muka surat pun jadi laa hehe~

Hidup ini tidak terlepas daripada ujian. Ujian kita sebagai pelajar adalah peperiksaan. Orang lain pula mempunyai ujian masing-masing. Saudara kita di Palestin, Iraq, Afghanistan, Pakistan, Acheh dan lain-lain lebih teruk teruji daripada kita. Apalah sangat ujian kita ini jika nak dibandingkan dengan mereka. Kita hadapilah apa saja ujian yang diberi oleh Allah dengan penuh redha dan lakukan yang terbaik. Asiah Yusra

Dalam exam, takkan kita nak bagi C saja untuk Islam. Kita kena berusaha dan bertawakkal dengan cara yang paling maksimum. Usaha dan tawakal yang dicurahkan sekarang, itulah harga yang kita bayar untuk membeli kejayaan akan datang. Elya Khadeeja


terbaca dialog kat atas tu masa nak exam ni, tak salah kalau nak share dengan orang lain kan? yang dua atas tu jugak dah sedikit-sebanyak bagi semangat kat aku. harapnya boleh bagi semangat kat korang yang akan menghadapi exam. yang dah habis jangan bising-bising, duduk situ diam-diam haha.

till then,

wassalam.

:)

*PS; iA nanti dah habis exam baru dapat tulis penuh pasal novel ni. tak habis baca lagi hehe
*PS; dialog tu mukasurat 318/319.









belajar bukan sebab exam, tapi sebab Allah. exam tu dunia je, Allah kan selama-lamanya~ ;)

Friday, November 5, 2010

cabaran dunia

Assalamualaikum.

hari ini hari jumaat. hari ini hari cuti. hari ini hari deepavali.

motif?

ini peringatan untuk diri sendiri namanya. final tinggal lagi beberapa hari je. semua orang tengah bertungkus-lumus belajar, dok kat bilik je tak pergi mana, takpun pergi-balik library. yang duduk kat bilik nak turun makan kat kafe pun malas sebab macam rugi woo baik study kat bilik haha~

subjek sem ni :

1. Differential Equations and Complex Analysis (subjek ni paling banyak theorem. bagi la boohoorah theory ke apa haha)
2. Electronics (penuh dengan nombor 0 & 1. logic gates, boolean algebra, k-map, flip-flops bla bla)
3. Vector Analysis (tiba-tiba jadik speechless. siapa yang ambik subjek ni tau aa lecturer kitorang macam mana hehe)
4. Thermodynamics (ingat mula dengan 1st law ke? subjek ni ada zeroth law ye)
5. Introduction to Management (1st subjek untuk minor management. memang jadi ulat buku ambik subjek ni)
6. Scientific and Medical English

nak exam ni, macam-macam dugaan yang datang. nampak katil, itu pun kira satu dugaan. maka jangan lah study atas katil hehe~ nampak novel yang tak habis baca lagi tu ; 'sabar sabau sabaq lepas exam baca la nak khatam berapa kali pun boleh'. 

nak berperang dengan diri sendiri, ingat senang ke?

itu belum lagi yang tak boleh nak fokus belajar, teringat 'kisah lalu' lah apa. (silalah define 'kisah lalu' tu ikut suka hati korang ye, boleh?)

kenapa waktu-waktu macam ni semua dugaan nak datang? kenapa kenapa kenapa???


sebab tu semua nak jadikan kita kuat. itu baru dugaan masa nak exam, baru sikit. belum lagi dugaan orang kat Palestin tu ha. jangan cepat sangat mengalah. ingat, Allah pasti tolong kita. oleh itu, dengar lah lagu Maher Zain - Always Be There. (promote ke apa ni?)

Andai perjuangan ini mudah, pasti ramai yang menyertainya. Andai perjuangan ini menjanjikan kesenangan, pasti ramai yang tertarik padanya. Tapi hakikat perjuangan bukan begitu, turun naiknya, sakit pedihnya, umpama kemanisan yang tak terhingga. Andai rebah, bangkitlah semula, andai terluka, ingatlah janjiNya. (sini)


My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong


akhirul kalam ;

آسف على كل حال

بالتوفيق والنجاح في الامتحان

salam imtihan    [kalkulator mesti nak ada kan? hehe]


ini la kelebihan kalau ada kakak yang ambik kos lebih kurang je. buku tebal-tebal takyah beli, culik dari rumah je haha

till then,

wassalam.

^_~


ingatan-untuk-diri-sendiri ; buat yang terbaik, ya?

Tuesday, August 10, 2010

dia datang lagi


Ahlan Wasahlan ya Ramadhan.
Ramadhan datang lagi.
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menyambut Ramadhan kali ni.
Ramadhan yang sarat dengan janji pahala.

Marhaban ya Ramadhan.
Ramadhan yang ku rindu.
kehadiranmu menggamit ketenanganku.

Pernah Rasulullah SAW, manusia yang agung bersabda: “Ada orang yang berpuasa tapi tiada baginya pahala, yang dapat hanyalah lapar dan dahaga”.

Nabi SAW bersabda: “Siapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana iman dan mengharapkan redha Allah, akan diampuni dosanya yang terdahulu dan kemudian”

ini puasa yang hakiki

sumber dari sini

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Ertinya :

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa ( Al-Baqarah : 183)

even bulan Ramadhan ni membuatkan aku teringat pada dua orang tersayang kerna mereka telah 'pergi' pada bulan yang mulia ni, rindu pada Ramadhan tak kurang. hidup perlu diteruskan, aite?

kakngah, banglang;

Rest in peace. You're missed.
we miss you, loads!
May Allah bless.
ameenn~



buat orang-orang kampung [erk, aci main redah je haha]
buat Muslimin dan Muslimat ;

selamat berpuasa,
selamat bertarawih,
selamat ber-khatam Quran,
selamat ber-Qiyam
&&  
selamat berpesta Ibadah.


^_~

Wassalam.

Friday, August 6, 2010

j a u h

Assalamualaikum.

pagi semalam Alhamdulillah selamat sampai ke melaka. masa ayah amik, dalam kereta dok dengar radio IKIM, keluar puisi ni pulak. sedih. pilu. sendu. isk baca ajelah.











Palestin itu jauh dari kita

Pada kita derita itu
pada gagalnya peperiksaan
laparnya perut pada makanan
putusnya cinta pada kekasih pujaan
jauhnya ibu ayah dari dakapan
juga habisnya duit dalam bekalan


Pada mereka derita itu
Apabila rumah kediaman digesel trak
Harta benda serba serbi dirompak
maruah keluarga dipijak-pijak
anak bini dicincang oleh manusia tak berotak
tanah air Islam diinjak-injak

irama kita
adalah suara siti yang merdu
atau muzik rock yang bingit melegakan
atau suara nasyid yang mendayu-dayu

irama mereka
bulddozer yang menghiasi setiap pagi
ketulan batu yang dicampak ke muka yahudi
Bom yang tak pernah sunyi berbunyi

sungguh sukar kita berada di tempat mereka
kita masih tak sanggup menerima ujian sedemikian mereka

berpisahnya kita dari keluarga cuma sementara
berpisahnya mereka dengan ayah,ibu, adik beradik adalah buat selama-lamanya

tanggisnya kita di dunia adalah kerana gagalnya kita dalam ujian
putusnya cinta atau geramnya pada manusia
tanggisnya mereka di dunia kerana tidak dapat membunuh musuh Allah
kerana gagalnya mereka menemui kesyahidan

Rindu kita hanya bauan pada keluarga tercinta
Pada kekayaan melimpa ruah
pada umur yang panjang
agar keluarga kita lebih makmur membahagiakan

Rindu mereka pada wangian syurga tertinggi…
pada syahid tanpa henti
pada perjumpaan teragung
dengan Ilahi tercinta…

Siapakah kita berbanding mereka?


by Muharikah
25 MAY 2006.

Tuesday, July 27, 2010

changing for good is not a crime....

....but it costs hell as a manner of speaking


pernah terfikir nak mengubah diri anda? naa..ku bukan bercakap mengubah diri secara fizikal, pakaian etc. tapi mengubah cara hidup dan sifat-sifat yang ada dalam diri korang. and of course from a not-too-good person to a better person.


memang, bukan senang nak merubah diri masing-masing especially apabila dah hadam benda-benda yang kita dah buat tiap-tiap hari. tapi perlu kita ingat, hidup ni punya matlamat sendiri. terpulang masing-masing untuk membuat keputusan sendiri. tapi selagi namanya penganut agama Islam; Muslim, natijah kita nanti pasti syurga, kan? ada sesiapa yang berazam nak ke neraka? pasti tidak.

maka yang harus kita lakukan, jadi manusia sebaik mungkin, jadi hambaNya yang sebenar-benar. perbaiki diri. bukan untuk menjadi manusia terbaik sebab nobody is perfect. but trying to be a better person is a good thing, not a crime, right?

You’ll never reach perfection because there’re always room for improvement.
Yet all the way to perfection you’ll learn to get better. [versus by hlovate]

berubah bukan satu benda yang senang. tapi selagi punya kesungguhan, selagi yang dilakukan dengan niat Lillahita'ala, inshaAllah Dia pasti bantu kita. no worries!

apa maksud 'baik'?
Bila kita buat semua apa yang Allah suruh, dan tinggalkan semua apa yang Allah larang. [versus by hlovate]

masih ingat hlovate yang aku review novel dia; aA+bB? kali ni aku habiskan baca buku versus by hlovate.
......bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan.....
[versus by hlovate]

cerita pasal budak street and skaters yang berubah. versus! berubah 180 degree. sumpah, baca ni memang tersentuh dan sangat, ehh can't describe with words. haha~




bayangkan, the hero and heroin, both of them were skaters, budak street, selalu melepak etc, berubah menjadi lebih baik. memang thumbs up la. not just worth to read it, but worth to have it. aku boleh jamin, baca banyak kali pun tak jemu. and yes, buku ni sangat banyak info.

kenapa AO dan Minn boleh, tapi tidak kita? even those are just characters dalam novel ni. tapi as long as kita berusaha untuk jadi baik, inshaAllah boleh.
Doa tu wireless, dan coverage dia masuk satu universe [versus by hlovate]




PS; still makes mistakes here and there. but still trying to be a better person. pray for me ey?

may Allah bless!
wassalam.
:)

Thursday, July 15, 2010

milik siapakah hati ini ?



mari sini duduk diam-diam depan laptop/pc, ku nak bercakap pasal hati. heheh~

situasi 1 :

kalau orang bagi sedekah, mesti kita cakap; "baiknya hati orang tu."

situasi 2 :

kalau A tolong B lintas jalan, mesti kita akan cakap; "baiknya hati si A tu tolong B lintas jalan, ye dak?"

aku nak tanya lah, apsal kita cakap macam tu ek? kenapa bukan macam ni.

situasi 1 :

kalau orang bagi sedekah, kita cakap; "baiknya tangan orang tu." [sebab tangan yang menghulur]

situasi 2 :

kalau A tolong B lintas jalan, kita cakap; "baiknya mata si A tu tolong B lintas jalan, ye dak?" [sebab mata yang tengok kat jalan]

heh macam pelik je kan. lain bebeno bunyiknye. tapi masih dengan persoalan yang sama. kenapa mesti kita sebut hati yang baik? kenapa bukan tangan, mata atau anggota tubuh badan yang lain?


 marvelous

suka hati aku lah nak cakap apa! yelah pelik lah kalau cakap tangan yang baik, mata yang baik. pelik dan lain macam.

eh ini bukan jawapan dia. hehe~

pernah dengar ini?

Imam Syafie berpesan, " Hati adalah raja di dalam diri, oleh itu lurus dan betulkanlah ia supaya empayar kerajaan dirimu tegak di atas al-haq yang tidak disertai iringan- iringan pasukan kebatilan."

Nabi Muhammmad SAW bersabda, " Di dalam tubuh anak Adam itu ada seketul daging, apabila daging itu baik, baiklah seluruh anggota badan, dan jika jahat, jahatlah seluruh anggota badan. Ketahuilah itulah hati."

nampak?

hatinya baik, maka baik lah tangannya. hatinya baik, maka baik lah matanya. hatinya baik, maka baik lah seluruh anggota badan. hati yang kosong akan mati.






hati itu sangat penting. tengok betapa pentingnya untuk kita menjaga hati kita. bila kata hati tu raja dalam diri, cuba samakan hati dengan raja atau pemerintah sesebuah kerajaan. katalah pemerintah tu buruk perangainya. pasti akan huru-hara kerajaan yang diperintah tu, kan? 

marilah kita sama-sama menjaga hati kita sebaik yang mungkin. jangan biar ia rosak walau sekuman sekalipun. [eh adeke sekuman? haha]


 

mesej ini dibawakan khas untuk anda oleh saya, syarifah radiah ibrahim, dari pulau pinang. ekekek~~

Friday, July 2, 2010

hate and love [aA+bB]

[apesal tulisan ni jadik kecik, aku pon taktau. dah buntu nak tuka nih. ampunn. maaf]


Assalamualaikum.

hate and love. apekebende tu? hee orang dah lama layan hlovate, aku baru la ni nak layan. lantak a. janji layan.

petang semalam aku dah habiskan satu novel tulisan hlovate, aA+bB. kenapa tajuk dia aA+bB? nak tau baca sendiri. haha~

ye aku tau novel ni dah lama publish. tapi disebabkan aku baru je kenal hlovate ni, maka mahapkan aku la yek. hehe~

sebenarnya aritu aku nak carik novel hlovate yang baru; versus. tapi tak jumpa pulak. punya la lama aku dok bertapa kat popular tu sampai mak & kakak aku pun dah bising-bising. jumpa aA+bB ni terus aku rembat.



nak tahu cerita dia pasal apa? meh aku bagitau. [padahal copy paste dari belakang novel jek]

cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? ~ Addin


Inilah... sebuah kisah perjalanan; perjalanan bersama masa; perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar, semua orang membesar; tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.


Addin mengemukakan teorinya begini:


   1.membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
   2.membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah suatu hakikat yang tidak dapat dielak


7 tahun kemudian...


Apa yang terjadi apabila doktor dipaksa berkahwin dengan jurutera, yang bukan pilihan hatinya? Apa yang terjadi kalau sang kepala batu dan sang keras kepala itu harus tinggal sebumbung?


Cerita ‘cinta’ antara Addin dan Benz, tidak semudah A + B = Aman Bahagia. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu. Mereka pernah saling membenci, saling mendendam dan saling membisu sejak zaman sekolah...


Siapa aku pada dia? A pal? A room-mate? A brother? Never a husband? ~ Benz

jalan cerita dia memang best ah, tulisan pun santai dan tak berat sangat pun jalan cerita dia. kelakar tu memang ada aa. kekadang aku pun tergelak sorang-sorang baca buku ni.

Didi suka cakap ; tarappappa
Benji suka cakap ; kartun betul!

ouh! cerita ni pun ada lagu dan lirik jugak. dan yang bestnya, aku pegi cari lagu-lagu tu kat youtube, dengar sambil baca novel. haha kewl tak kewl tak? konon nak dapat feeling aa tu ecewahh~~ meh dengar sekali meh.

Edwin McCain - I'll Be (LIVE) [aku suke neh. haha]

Alison Krauss - When You Say Nothing At All

Nickelback - How You Remind Me

Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang tepat tentang hari kiamat dan Dialah jua Yang Menurunkan hujan dan Yang Mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung) dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakannya esok (samada baik atau jahat); dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Amat Meliputi pengetahuanNya. [Luqman: 34]

ditakdirkan dalam cerita ni Didi keguguran. huu sedih aa jugak. tapi still jalan cerita dia best aa. jadi pada korang yang tak baca lagi, sila-sila la baca. hee~

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” [Al-Baqarah: 216]

ini salah satu yang aku dapat dalam cerita ni. [even terjemahan ayat Quran ni takde dalam novel ni] setiap apa yang Allah bagi kat kita, walaupun benda tu kita tak suka, tapi percayalah pasti ada hikmahNya. dan walau apa pun yang berlaku, kita perlu sentiasa positif. dalam novel ni jugak, ada tentang hidup dan belajar untuk jadi dewasa. pendek kata, sila lah baca. hee~
Who says there's nothing more complicated than E=mc^2 ? There's something much more complicated; it's called emotion.


Identifying something unidentified is harder than justifying E=mc^2 equation. Emotion falls under that something.

okay dah habis. maka sila baca okay. hee~
till then,


wassalam.

Monday, June 14, 2010

アタシんちの男子 | Atashinchi no Danshi | More Than Family But Less Than Lovers


Assalamualaikum.

malam tadi aku baru habis tengok satu movie jepun. biasalah, ni kerja-kerja orang yang takde kerja macam aku. tengok movie. walaupun aku bukan selalu layan cerita jepun sebab aku layan korea je, tapi cerita ni seronok, layankan.


aku sarankan korang tengok movie ni sebab dia best. bukan macam cerita-cerita lain yang banyak pasal cintan-cintun ke apa. cerita ni lain dari lain. kenapa lain? sebab tak sama lah.



okay cerita dia macamni. seorang perempuan berumur 20 tahun, Chisato. hidup dia tak tentu arah sebab nak larikan diri dari hutang yang ayah dia tinggalkan kat dia. pastu seorang lelaki, Shinzo datang nak tolong Chisato untuk langsaikan hutang ayah dia tapi dengan syarat, diorang kena kahwin.

sebulan lepas kahwin, Shinzo mati. tapi perjanjian diorang tak habis sampai situ je. Chisato kena duduk kat rumah Shinzo selama tiga bulan dan rapatkan balik enam orang anak angkat Shinzo yang ada macam-macam ragam. kalau Chisato tak buat tu semua, dia kena bayar duit hutang ayah dia. mana nak carik duit? dah la homeless budak nih. nak tak nak kena la jugak ikut perjanjian.

so, macam-macam yang perempuan ni buat untuk rapatkan enam orang beradik angkat ni. semua lelaki pulak tu. yang keras kepala aa, taknak keluar bilik, fobia dengan perempuan. tah apa lah perangai diorang ni.

sedih, kelakar semua ada. tapi mostly cerita ni memang kelakar. dan satu benda yang aku dapat dalam cerita ni, walaupun diorang tujuh orang ni cuma strangers yang duduk dalam satu rumah dan takda blood relations langsung, tapi bila buat something tu sama-sama, diorang boleh jadi satu family yang sangat rapat sampaikan salah sorang daripada diorang takde, rasa sunyi pulak.


oh~~


apa gunanya duduk dalam satu rumah tapi tak bertegur sapa? apa gunanya family tapi tak tolong satu sama lain? ni la yang cuba ditunjukkan dalam movie ni. apa maksud sebenar 'family' tuh.

dah dah pergi tengok sekarang kat sini!!

aku nak tengok cerita korea pulak hee~

daa.

wassalam.

Sunday, April 4, 2010

bisikan cinta


chenta


c i n t a

Assalamualaikum.

jumaat malam sabtu lepas, aku pergi ke USM kampus kejuruteraan (USMKKj) kat Transkrian. kalau di USM induk, ada Bulan Islam dan Kelestarian. tapi di USMKKj ada Minggu Kelestarian Ummah. semuanya berkonsep kan kelestarian. yelah, USM ni lestari jek sume. huhu~

jumaat malam tu, ada konsert bisikan cinta bersama inteam. seronok seronok. excited ah nak pergi petang tu. even kena tunggu bas for an hour, beratur panjang kat jambatan pulau pinang dan hujan, tapi semangat nak pergi tengok inteam tu still ada lagi. alhamdulillah.

sebelum inteam ambil stage, students persatuan silat cekak USMKKj buat persembahan. syok tengok dorang bersilat. best best.

bisikan cinta. semuanya tentang CINTA cinta dan CINTA. cinta pada Allah, cinta pada Rasulullah saw, cinta pada kedua-dua ayah dan ibu.

satu kata-kata dari saudara Syahril, salah satu ahli kumpulan inteam. lebih kurang macam ni aa bunyik dia;

Islam itu seperti sebuah Istana. cantik dan indah. dibina oleh Rasulullah dan para sahabat 1400 tahun dahulu. orang-orang yang berada di dalam Istana tu sendiri bahagia, gembira. malah, orang-orang di keliling Istana tersebut pun tertarik dengan kecantikannya hinggakan rasa nak masuk ke dalam Istana tu. tapi tu 1400 tahun dulu. semakin lama Istana tu dah jadi seperti sebuah pondok buruk. orang-orang kat dalam tu pun nak keluar dari dalam pondok buruk tu. macam tu lah ibaratnye.


tak sedih ke? renung-renungkan lah wahai diriku ini.. ini peringatan untuk kita bersama. sekadar perkongsian.

nahhh, layan gambar pulak ey~






rahim , syahril , hazamin



sign jangan tak sign .
heheh~



syahril



okeh itu sahaja untuk kali ni. maaf yek gambar tak banyak, ni pun aku amik dari kamera-kamera orang, campo dari camera fon aku. heheh~

till then,

wassalam.

^_~