Tuesday, July 27, 2010

changing for good is not a crime....

....but it costs hell as a manner of speaking


pernah terfikir nak mengubah diri anda? naa..ku bukan bercakap mengubah diri secara fizikal, pakaian etc. tapi mengubah cara hidup dan sifat-sifat yang ada dalam diri korang. and of course from a not-too-good person to a better person.


memang, bukan senang nak merubah diri masing-masing especially apabila dah hadam benda-benda yang kita dah buat tiap-tiap hari. tapi perlu kita ingat, hidup ni punya matlamat sendiri. terpulang masing-masing untuk membuat keputusan sendiri. tapi selagi namanya penganut agama Islam; Muslim, natijah kita nanti pasti syurga, kan? ada sesiapa yang berazam nak ke neraka? pasti tidak.

maka yang harus kita lakukan, jadi manusia sebaik mungkin, jadi hambaNya yang sebenar-benar. perbaiki diri. bukan untuk menjadi manusia terbaik sebab nobody is perfect. but trying to be a better person is a good thing, not a crime, right?

You’ll never reach perfection because there’re always room for improvement.
Yet all the way to perfection you’ll learn to get better. [versus by hlovate]

berubah bukan satu benda yang senang. tapi selagi punya kesungguhan, selagi yang dilakukan dengan niat Lillahita'ala, inshaAllah Dia pasti bantu kita. no worries!

apa maksud 'baik'?
Bila kita buat semua apa yang Allah suruh, dan tinggalkan semua apa yang Allah larang. [versus by hlovate]

masih ingat hlovate yang aku review novel dia; aA+bB? kali ni aku habiskan baca buku versus by hlovate.
......bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan.....
[versus by hlovate]

cerita pasal budak street and skaters yang berubah. versus! berubah 180 degree. sumpah, baca ni memang tersentuh dan sangat, ehh can't describe with words. haha~




bayangkan, the hero and heroin, both of them were skaters, budak street, selalu melepak etc, berubah menjadi lebih baik. memang thumbs up la. not just worth to read it, but worth to have it. aku boleh jamin, baca banyak kali pun tak jemu. and yes, buku ni sangat banyak info.

kenapa AO dan Minn boleh, tapi tidak kita? even those are just characters dalam novel ni. tapi as long as kita berusaha untuk jadi baik, inshaAllah boleh.
Doa tu wireless, dan coverage dia masuk satu universe [versus by hlovate]




PS; still makes mistakes here and there. but still trying to be a better person. pray for me ey?

may Allah bless!
wassalam.
:)

8 comments:

little black dress said... [Reply to comment]

betol2...
berubah untuk kebaikan 2 kan hijrah...
=)

Shafika Syuhada Rosli said... [Reply to comment]

susah weh.. tp klu bersungguh2~ boley punya...
contoh ==> ak dah rajin wat tutor math.. ngeh3~ (:

syarifah radiah ibrahim said... [Reply to comment]

piqa;

yup.
dan hijrah ke arah kebaikan tu kan dituntut.
:)

syarifah radiah ibrahim said... [Reply to comment]

peeka;

yea perlu kesungguhan yang tinggi.
waa sangat rajin haha
:D

Apek_JADIANjr said... [Reply to comment]

sipah, camne kalo dh berubah tp kenkadang tuh habit lme dtg blk?

syarifah radiah ibrahim said... [Reply to comment]

apek;

cepat2 sedar diri.
hehe~

Syida Shukor said... [Reply to comment]

bukan mudah nak berubah secara tiba tiba . aku pun rasa macam tu . aku lagi suka hidup aku sekarang dari yang lama walaupun sekarang aku rasa macam terbatas . thanks to Allah (:

syarifah radiah ibrahim said... [Reply to comment]

syida;

yea memang bukan senang nak berubah. harus punya kekuatan. Alhamdulillah
:)