Saturday, December 17, 2011

To Be Remembered.





Alhamdulillah, Alhamdulillah, thumma Alhamdulillah.


#1

151211
Terima kasih cik A sebab teman saye. Jazakillah khairan kathiran :')




#2

151211
Cik S, S, E. Terima kasih lah jugak sebab bawa Syarifah ke sini hihi. Lain kali ada rezeki kita pegi sini dengan yang lain ramai-ramai okey. InshaAllah =)




#3

171211


Hari ni untuk pertama kalinya setelah lebih 2 tahun di usm, baru berkesempatan cycling. Walaupun hakikatnya saya bukanlah orang yang 24/7 menghadap buku je kerjanya, tapi dah lebih 2 tahun kat sini baru nak cycling. Teruk ke? Heheh. 

Terasa sangat kecil dan kerdil bila kereta lain lalu kat sebelah. Yela selama ni kan driving je, tiba-tiba cycling pulak kan, rasa sangat kerdil sampai nak melintas jalan dan masuk simpang pun takut-takut. Tapi redah je :p 

Penat. Puas. Seronok. 

Seronok memang la seronok sebab lalu tempat favorite yang boleh nampak laut + awan + penang bridge. Heh ini memang kesukaan sepanjang duduk sini ^__^ 

TAPI. 

Hah, harini memang saya takkan lupa. Bukan sebab harini kali pertama cycling di usm. Tapi sebab tadi tu saya hampir-hampir 

ditabrak. 


*Pejam mata* 


*speechless* 





Sepanjang perjalanan nak balik ke hostel tu, dalam kepala saya asyik fikir; ‘kalaulah Allah tarik nyawa aku tadi dalam keadaan iman yang sangat nipis ni, Allahu Allah~’ 

Entah, macam-macam yang terfikir dalam kepala. Terus teringat kat mak, ayah, si kecik ain sumayyah. Betapa terasa macam…… heh, I can’t even describe the feeling with words. 

Sungguh, saya rasa bersyukur sangat-sangat Allah masih panjangkan umur saya ni. Itu tandanya Allah masih sayang. Am I right? Itu tandanya Dia nak suruh saya perbetulkan diri yang tak berapa nak betul ni. So many things to be corrected. 

Apabila bangun tidur, jika boleh pada setiap hari, tanya kepada diri sendiri: “Kenapa Allah hidupkan aku pada hari ini?" Jawapan yang dicadangkan Imam Al-Ghazali: "Kerana dosaku terlalu banyak. Allah izinkan aku untuk bertaubat" 

Dan sembahlah Tuhanmu sampai yakin (ajal) datang  kepadamu ~ Quran. Surah al-Hijr [15;99]






*A starting point to be better, perhaps?

Wednesday, December 14, 2011

Clouds in The Sky

   





When you're walking down the street
And you see the clouds in the sky
Praise Him and always repeat
The name of The Most High
And say with every heartbeat
 لا إله إلا الله







Dearest Allah, 
I thank You for letting me breathe today. And still, I can see how beautiful clouds You created in the sky that makes me think of You and reminds me that I am just a slave.
-Your slave.





Sunday, December 11, 2011

Just Do It!





Pernah tak rasa macam nak buat something baik, sesuatu yang kita tak pernah buat atau jarang-jarang buat? Tapi kat dalam hati tu masih lagi ada perasaan ragu-ragu. Hemm contohnye macam ni. 

Contoh ye. CONTOH. Satu; Tak pernah masak tengah hari untuk family, tiba-tiba rasa macam nak masak something yang best, macam sayur ubi masak lemak sekali dengan sambal ayam. Pergh! (Apesal bagi analogi camni? -.-) Apa la salahnye kan, dah la tak selalu ada kat rumah. Sesekali balik tu nak jugak masak. Bukan setakat tolong masak nasi, basuh pinggan, buat air etc. 

Lepas tu kat dalam hati mesti teragak-agak nak buat. Yelah, tak pernah dibuat sebelum ni. Nanti tak jadi pulak, tak sedap, tak ke membazir tu. 

CONTOH. Dua; Tak pernah solat sunat dhuha, tiba-tiba je rasa macam nak buat pulak harini. Tapi ada pulak persoalan kat dalam diri. 'Eh betul ke aku buat ni? Boleh ke? Nanti dulu lah.'

Heh. Tu maknanya syaitan sedang mengacau niat baik anda ye. Dorang kan tak suka manusia ni buat kebaikan. 

Someone told me, kalau rasa nak buat something yang baik, terus buat je. Tu maksudnya Allah tengah ketuk pintu hati kita untuk berubah. Sebab kita taktau sampai bila Allah nak hadirkan rasa nak buat kebaikan dalam hati. Buatnye harini kita bertangguh, esok dah tak diberi keinginan nak lakukan kebaikan tu cemana? Siapa yang rugi? 

InsyaAllah, He will lead. Allah dah ketuk pintu hati, jangan sampai nanti Dia merajuk taknak ketuk pintu hati kita lagi.Versus, hlovate 

Jangan bertangguh. Sebab? Kita taktau bila Allah nak tarik nyawa kita.

Baiknye Allah! Even kita ni selalu lalai leka, tapi Dia selalu nak ingatkan kita. Cuma kadang-kadang kita je buat-buat tak sedar, buat-buat taktau. So lepas ni kalau rasa nak buat sesuatu yang baik, just do it. Yang penting Allah suka :’) 

Berlumba-lumbalah kamu untuk mendapat ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya... ~ Surah al-Hadid [57;21]


#NtMS; Note to myself. 


Fi Amanillah ^__^

Wednesday, November 30, 2011

Hero





Ini Hero yang biasa kita tahu dan biasa kita tengok di tv. Tapi yang saya nak bagitau sebenarnya bukan hero-hero kat atas tu. Saya nak cakap pasal novel Hero yang ditulis oleh Hilal Asyraf


sinopsis

Amir Faheem bin Amir Muiz (Afam) Dia anak tunggal yang sudah kehilangan ibu dan ayah. Orang-orang yang ada di sekeliling Afam cuma Pak Arbi, Mr Umayer dan Makcik Amirah. Afam kekurangan kasih sayang sebenarnya, disebabkan ayahnya sangat sibuk bersama-sama sembilan lagi jutawan Islam yang lain untuk membangunkan ummah. Dan Afam menjadi liar atas sebab itu, sebab dia kekurangan kasih sayang dari ayahnya. 

Siapa sangka ayahnya meninggalkan wasiat kepada Afam supaya dia mengahwini seorang wanita solehah sebagai syarat untuk mewarisi harta Datuk Amir Muiz. Wanita itu ialah Afeefah Husna. Datuk Amir Muiz sayangkan Afam, sebab tu dia wasiatkan supaya Afam kahwin dengan wanita solehah supaya isterinya nanti dapat bimbing Afam sama-sama ke syurga. 

Walaupun tinggal serumah dengan Afam, tapi Afam buat Husna macam tak wujud. Husna cekal nak ajak Afam ke jalan yang benar, untuk sama-sama bercinta hingga ke syurga. Bayangkan, Husna tersangatlah tabah untuk ubah Afam. 

"Husna. Bunga tu, waktu hendak tunggu dia mekar, kita rasa terseksa dengan kelambatannya. Tapi, bila dia dah mekar indah, kita seakan merasakan bahawa sebelum itu kita tak pernah terseksa menunggunya." 

Afam juga seorang Hero yang keluar setiap malam untuk memastikan keselamatan kotaraya Angsana. Tiada siapa yang tahu bahawa Afam lah orang di sebalik sut Hero termasuklah isterinya sendiri, kecuali Pakcik Arbi dan Mr Umayer. 

Kalau dalam cerita-cerita Superhero yang tayang kat tv tu, diorang tu cuma nak selamatkan nyawa orang, lawan dengan orang jahat etc. Tapi kat dalam novel Hero yang ini, Hero tu bukan sekadar nak banteras jenayah, tapi Hero yang sebenarnya ialah yang membawa orang keluar dari kegelapan. 

Hero bukanlah hero yang bersut hitam, terbang di langit, turun ke bumi membasmi penjenayah semata-mata. Setiap Mukmin itu hakikatnya adalah hero. Bertanggungjawab terhadap agamanya. Bertanggungjawab membawa manusia di sekelilingnya ke syurga, dan contoh orang beriman adalah Rasulullah s.a.w. Hero mereka yang sebenarnya. 

Bukanlah membasmi penjenayah itu yang menjadikan seseorang itu hero. 

Hero adalah mereka yang mengeluarkan manusia daripada gelap kebatilan, kepada cahaya kebenaran. 
Walaupun Afam seorang Hero, tetapi dia seorang perokok tegar dan tidak mendirikan solat. Tapi atas berkat kesabaran dan doa Husna, Pak Arbi, Mr Umayer, Makcik Amirah dan lain-lain, Afam akhirnya berubah menjadi hero yang sebenar-benar hero, yang membawa manusia kepada cahaya kebenaran :)

Ohye, saya sangat teruja bila membaca dalam novel ni ada Kotaraya Angsana – sebuah Bandar Islam, Tower of Imaan, Plaza Taqwaa – shopping mall, sekolah-sekolah dan pusat pengajian tinggi yang dibina mengikut landasan Islam. Best! 

Hero; complete. Aksi, Cinta, Komedi dan Hikmah. Semuanya ada. Semuanya cukup. Padat! Ohseemmm! Bacalah, tak rugi =) 


Fi Amanillah ^__^

sumber

PS;  "Akhirnya, saya hendak memberitahu bahawa saya sudah tidak merokok. Allah marah. Sekian."

Tuesday, November 15, 2011

A Lecture - Yasmin Mogahed



[Semua ni apa yang saya dapat dari lecture Yasmin Mogahed. Watch it if you want to know more. May this will benefit us, inshaAllah.]

Kadang-kadang kita plan sesuatu dan kita rasakan planning tu paling best dan terbaik untuk kita, tapi sepatutnya kita tahu bahawasanya Allah tu sebaik-baik perancang.

And they planned, and Allah also planned. And Allah is the best of planners. ~Quran. Surah ali-'Imran [3;54]

Bila kita minta sesuatu dari Allah dan kita nak sangat-sangat benda tu walaupun kita tau sebenarnya susah nak dapat, percaya lah kat Allah. Just put our hopes and believes in Allah. Allah kan Maha Berkuasa atas segala-galanya.

:’)




Pernah tak dalam hidup kita, kita rasa yang kita tak boleh sangat-sangat nak keluar dari sesuatu masalah? Pernah tak? Pernah tak? Pernah taaaak?

Pernah, kan?

Biasa la kita manusia. Ada ups and downs. So Allah soothes us with these verses.

..Dan barangsiapa bertaqwa kepada Allah, nescaya Dia akan mengadakannya jalan keluar. Dan memberi rezeki kepadanya tanpa disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan yang dikehendakiNya. Sesungguhnya Allah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. ~Quran. Surah al-Talaq. [65;2-3]

See? *dari arah yang tak disangka-sangka* Subhanallah~


Bila kita ada masalah dan rasa sedih, it is okay to feel sad. Tak salah pun. Bukannya bila kita sedih tu maksudnya kita tak sabar ke apa. Kita kan manusia biasa dan ada perasaan. Tak selalunya kuat. Tapi perasaan sedih tu sepatutnya digunakan untuk mendekatkan diri kepada Allah. Make the sadness drives you to Allah. Use the sadness makes you cries to Allah.


Bila Allah bagi kita ujian, kesakitan, kesusahan, itu maksudnya Allah nak kita ubahkan sesuatu.

Contohnye macam ni. Bila kita letak tangan kat api, kita mesti nak alihkan tangan kita dari api kan? Maksudnya kita nak ubah posisi tangan kita supaya tangan tak terbakar. Sama la jugak bila Allah bagi kita ujian. It shows that He wants us to change something in ourselves. Mungkin dengan ujian tu boleh ubah kita ke arah kebaikan. Mungkin dengan ujian yang Allah bagi tu mendekatkan kita kat Allah. Who knows?



Awak tahu ke?

Tuesday, November 8, 2011

Sejernih Sinar Matamu



Mula-mula dapat tau pasal Prof Dr Muhaya ni daripada kakak. Dia  yang selalu dengar Dr Muhaya kat Ikim fm tiap-tiap hari Rabu pukul 10 pagi. Dan masa dengar Dr Muhaya di radio, mashaAllah, sangat ohsemmm =D



Ahad lepas berpeluang tengok Dr Muhaya kat tv3, alhamdulillah. Sambil basuh pinggan kat dapur pun bolehhh :p

Ok, ni serba sikit apa yang saya dapat daripada rancangan Sejernih Sinar Matamu. Hopefully this can benefit us, inshaAllah :)


- Kehidupan ialah hasil daripada pilihan yang dibuat. 

- Orang yang beriman pasti diuji. 

- Jangan kejar cita-cita, kejarlah makna yang memberi manfaat sebab cita-cita tu pandangan manusia, makna itu pula pandangan Allah. 

- Bila kita kejar Allah dan akhirat, dunia pasti datang. Kalau kita kejar redha Allah, penghargaan manusia tentu datang. Tetapi bila cari penghargaan manusia, redha Allah belum tentu kita dapat. [redha Allah tu lagi penting daripada pandangan manusia] 

- Guru yang hebat memberi inspirasi. 

- Mengajar sesuatu bukan nak tunjuk pandai tapi nak memberi manfaat kepada pelajar. 

- Jangkakan yang baik sahaja kerana firman Allah; Aku seperti sangkaan hamba-Ku. 

- Hidayah milik eksklusif Allah. Kita perlu minta hidayah daripada Allah. 

- Pergaulan dan cara hidup, penentu masa depan akhirat. 

- Hobi yang tidak mendekatkan diri dengan Allah, begitu sia-sia. 

- Salah satu ciri orang yang mengasihi Allah dan dikasihi Allah ialah tidak takut pada cemuhan orang dalam melakukan kebaikan. Jadilah kita bebas daripada penghargaan manusia, carilah hanya redha Allah. 

- Kalau kita bersandar pada tiang, kita akan takut tiang itu jatuh. Tapi bila bersandar pada Allah, Allah sentiasa ada. 


Kat dalam rancangan ni juga ada diceritakan tentang kehilangan anak bongsu Dr Muhaya masa tahun 2000 dan Dr Muhaya sendiri yang drive bawak anak dia pegi hospital. Bayangkan la anak sendiri meninggal depan mata lepas tu gagah lagi driving. Allah~ 

Dan yang pasti Allah nak bagi kekuatan dia untuk hadapi dugaan waktu tu :')

Dr Muhaya ni sangat positif orangnye dan sangat-sangat menekankan kita untuk dapatkan redha Allah, instead of fikirkan pandangan dan pujian orang. Indeed, benda tu memang penting pun, kan?

Tuntasnya, marilah berfikiran positif dan dapatkan redha Allah :)

Ohye, kat sini ada lagi satu perkongsian daripada Dr Muhaya dan sini pulak download link Sejernih Sinar Matamu. Semoga ia memberi manfaat pada kita semua =)


Fi Amanillah ^__^

Thursday, November 3, 2011

Love Letters #3 Rabbi zidni 'Ilma

Masjid Negeri Pulau Pinang, Air Hitam.



Bumi Allah ni luas.
Dan Ilmu tu ada kat mana-mana.
Untuk semua orang.
Untuk orang yang nak mencari.





...dan berdoalah dengan berkata: "Wahai Tuhanku, tambahilah ilmuku". ~ Quran. Surah Taha [20;114]



Fi Amanillah ^__^

Saturday, October 22, 2011

Ikhlas, A.K!


Kata Adam Khalis: 

Hidup ini tak boleh berdasarkan ‘saya-suka-awak’ dan ‘awak-suka-saya’… and we live happily ever after – aman bahagia untuk selamanya. Tak semudah itu, Kaseh. Hidup ini ada duri dan ranjau. 

Kata Kaseh: 

Bagaimana kita berbeza macam langit dengan bumi; Kaseh tak kisah. Kaseh sanggup buang apa sahaja demi Adam; termasuklah tidak mewarisi harta benda daddy. Kaseh sanggup hidup macam orang biasa. Percayalah, Kaseh bersedia memberi semuanya, kerana sekali dalam hidup Kaseh, apa yang Kaseh ‘tahu’ apa yang Kaseh ‘mahu’ hanyalah Adam Khalis! 

Kata Orang: 

… opposite attracts. Bad girls go for good guys. True much? Tapi…sejauh manakah kebenaran teori ini? Boleh ke Adam – stok budak masjid, bertahan dengan Kaseh – playgirl of the century? Well, we’ll see, we’ll see! … opps, dan jangan lupa Adam bakal menjadi kekasih yang ke-34 Nur Kaseh Kaisara! 

Nur Kaseh Kaisara. Dia student major in English Literature yang berumur 20 tahun. Playgirl, clubbing, karaoke, night life, minum arak. Nak kata kaki arak tu tak la, tapi kat rumah dia memang ada je stok beer dan jenis-jenis arak yang lain. Siap ada stok dalam bilik sendiri lagi. Dan apabila stok arak dalam bilik dia dah habis, automatik bibik dia akan refill balik. 

Mummy daddy dia pun jenis yang macam tu. Ahli perniagaan yang berjaya sangat-sangat dan semua orang kenal famili dia. Tapi tu la, parents sendiri pun keluar pagi balik petang, bila malam pergi bersuka-ria. Balik rumah mesti dalam keadaan mabuk. Kaseh cuma ada adik dia, Kaisara yang berumur 8 tahun. Kaseh taknak Ira kekurangan kasih sayang sebagaimana yang Kaseh rasa, maka dia pun cuba sedaya-upaya nak bahagiakan Ira. Kiranya Kaseh ni kakak yang baik la, kan? 


Pengetahuan agama Kaseh nil, zero, kosong, sifrun, sifar. Takde langsung-langsung (!) Dan yang paling kesian, Kaseh taktau pun yang togok arak tu haram, muslim kena solat dan tutup aurat. Azan pun dia taktau apa benda. Maksudnya benda basic pasal agama pun dia tak tahu. Kesian sangat dengan Kaseh. Kawan baik Kaseh, Syera dan Aiman, pun selalu buat benda yang sama dengan dia. Clubbing, karaoke, night life, study sama-sama. Memang la Syera dan Aiman tu kawan yang baik, will always be there when Kaseh need them. Tapi tu la, kawan yang tak boleh nak bawa ke jalan yang benar. 

Iskandar, kekasih Kaseh yang ke 33. Mamat yang selalu jemput Kaseh naik Lamborghini. Memang la anak orang kaya jugak, tapi Iskandar nakkan Kaseh sebab nak luaskan perniagaan. Some sort like that la.

Apabila Kaseh putus dengan Iskandar, dia tertarik dengan Adam Khalis dan plan nak jadikan Adam kekasih ke 34 dia. Kaseh ni, selama dia ada pakwe, dia buat untuk main-main je. Takde nak serius pun. Tapi bila dengan Adam ni lain. Adam kena kan syarat dekat Kaseh. Nak tau syarat apa? Ceh, pegi la baca sendiri :p 

:') - tumblr

Adam Khalis ni senior Kaseh tapi lain fakulti. Dia budak engineering. Adam budak baik, boleh jadi ustaz laa, budak pandai, down-to-earth. Takde sapa pun yang tau mak ayah dia ada company besar sebab bagi Adam, yang kaya tu ummi dengan ayah dia, bukannya Adam. Maka, kalau Adam sendiri nak hidup senang, kena la usaha sendiri dan bukannya hidup senang dengan harta parents. True much? :)

Bila Kaseh dengan Adam, secara sikit-sikit Adam ajarkan Kaseh tentang Islam. And from that, Kaseh cuba untuk berubah. Bukan susah sangat nak ubah Kaseh ni sebenarnya sebab Kaseh perempuan yang naïf. Bila orang suruh buat sesuatu, memang senang je dia nak buat. Walaupun ada je halangan, tapi Kaseh bertegas juga nak ubah cara hidup dia. No more night life, no more beer, no more baju tak cukup kain dan banyaaaak lagi la. In short, Kaseh totally berubah bila dia kawan dengan Adam. 

Ok, korang memang kena baca novel ni. Best! =D 

Cuma, ada benda yang saya pelik sikit. Masih adakah orang macam Kaseh, yang taktau langsung-langsung pasal agama? Maksudnya, sikit pun taktau. Pasal aurat, pasal arak tu haram, etc. Kalau betul la ada, berat nanang kite lenim. 

Tapi kalau ada pun, macam kes Kaseh ni, mungkin sebab background family sendiri tak berapa nak elok dan kawan-kawan dia pun sama. Makanya, para ibu bapa dan bakal ibu bapa, persiapkan diri masing-masing untuk nak mendidik anak-anak kalian kelak ye. Ibu bapa yang akan mencorak anak-anak nanti bukannya orang lain. 

Kawan-kawan pun mainkan peranan yang penting. Sebab, kita mungkin tak selalu ada dengan keluarga. Bila dengan keluarga ada la juga yang nak menegur. Tapi kalau dengan kawan-kawan, kawan-kawan yang baik mesti akan membawa kita ke jalan yang benar. Dahtu kalau diorang tak baik? Jangan salah kan diorang yang tak baik, tapi kita sendiri yang kena ada usaha nak berubah dan ajak la sama kawan-kawan kita tu. Tu baru namanya sahabat sejati. Eheh~  :)

Dalam review di blog-blog lain, ramai ‘menegur’ tentang Adam Khalis yang dikategorikan sebagai ‘stok budak masjid’. Dan mereka tulis, Adam tu bukan la ‘stok budak masjid’ sangat sebenarnya sebab ada je dia terlewat solat. Menunaikan solat di awal waktu tu kan sangat dituntut. 

Apa pun, jalan cerita ‘Ikhlas, A.K!’ ni sangat-sangat best. Kadang-kadang sedih apabila Kaseh teringat dosa-dosa dia, kelakar dengan gelagat kawan-kawan baik Adam, geram dengan Iskandar dan lain-lain lagi la. Cik roommate saya pun cakap novel ni best :)

Tahniah Nirrosette

Oh btw, Nir is from Singapore. Maka, kadang-kadang korang macam akan nampak lain sikit bahasa dia. Contoh, ‘siang-siang’ = awal-awal. Tapi takpe, inshaAllah faham je bila baca :) 

:') - tumblr
Fi Amanillah  ^__~

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday #3 - [30;48]



Sunday, September 25, 2011

Schubert’s Serenade.


 

This is another hlovate’s novel published on 2007. As usual, hlovate tak pernah menghampakan saya. Tell me that I’m exaggerating but who cares :p 

Ini cerita tentang kenangan antara Najwa (Ju’a) dan Abang Shah, adik-beradik tiri lain mak lain ayah. Bukan love story tapi lebih kepada cerita adik-beradik. Mulanya Ju’a tak dapat nak terima Abang Shah ada dalam rumah tu tapi lama-lama dia boleh rapat dengan Abang Shah. 

Sebab mereka selalu main duo; Ju’a main violin while Abang Shah main piano dan Schubert’s Serenade merupakan lagu pertama diorang main sama-sama. Abang Shah ajar Ju’a add maths sampai dia dapat A1 dalam trial dan spm. Abang Shah bagi Ju’a buku. Abang Shah ada Cornwell, Brown, King. Dengan Vivaldi, Mozart, Beethoven, Maksim dan Yanni. Basically, diorang share minat yang sama. 

Dan saya amat kagum macam mana Ju’a jaga aurat dia betul-betul masa dalam rumah sebab ada Abang Shah. Ju'a pandai jaga diri. Ju'a budak baik.

Walaupun ending cerita ni tak happy dan membuatkan orang yang membacanya menangis, it still has something nice and something good to be taken. 

Dalam novel ni ada ditulis, walau kita sayang seseorang tu sebanyak mana pun, tapi Allah lebih sayang melebihi kita sayang orang tu. Dia pergi dulu bukan sebab dia dah tak sayang kat kita, tapi sebab Allah lebih sayang. Lagipun nanti kita akan jumpa dia balik.

Bukan senang nak menerima hakikat kita kehilangan orang yang kita sayang, lebih-lebih lagi bila kita dah hidup dengan dia di bawah satu bumbung. Sebab tu, kita kena selalu doakan orang yang dah tak ada supaya dipermudahkan urusan di ‘sana’. Life must go on, even without the person that we love so much. You got what I mean? 

Saya pernah rasa apa yang Ju’a alami dalam novel ni 9 tahun lepas. Boleh kata lebih kurang macam tu juga la insidennya. Maka banjir lah bila saya baca novel ni :p 


Never stop praying - deviantart
Doa itu penghubung paling kuat antara kita dan mereka yang dah pergi meninggalkan kita. 

Dan saya kagum juga macam mana Ju’a bertegas dengan pendirian dia untuk tidak lagi main violin. Bukan sebab dia nak lupakan semua kenangan tu tapi sebab dia rasa dengan doakan orang yang dah tak ada tu lebih baik daripada teringat kenangan-kenangan tu semua. Mengingati orang yang dah meninggal dunia dengan doakan mereka dan bacakan ayat al-Quran tu sangat bagus daripada ingat mereka siang malam dan hidup dalam kenangan. 





And yes, 

there could be beauty in tragedy, anyway.


Fi Amanillah ^__~




PS; well this is Schubert's Serenade

Sunday, September 18, 2011

Lapan Lapan


Dah lapan hari rupanya di Pulau Pinang. Kelas pun dah mula since Isnin hari tu. Agak terkilan sebab tak dapat masuk satu lecture for the first time sebab ada hal yang kena di selesaikan. Tapi akhirnya dapat tahu lecturer tak masuk kelas pun. Lega. 

Oh, sem ni dah pindah tingkat lapan. Akhirnya. Dapat la juga melihat kehijauan pokok, kebiruan langit dan laut serta kehitaman jalan tar, burung-burung berterbangan di udara, matahari, bulan dan bintang, lampu-lampu yang menyala di malam hari serta bangunan yang tinggi-tinggi itu. Ohsemm~ 






Semoga dengan melihat ke luar tingkap dapat meningkatkan ingatan pada Yang Maha Satu. Doakan.

Fi Amanillah ^___^





Monday, September 12, 2011

Pasti.




picture by deviantart


Telah bermula langkah untuk bertemu Pencipta Yang Maha Agung. 


Kan Allah dah kata, mati itu pasti. PASTI. Dan siapa kita untuk mempersoalkan ketetapan yang Allah dah tentukan? 

Malam ni seorang lagi hamba dah pergi bertemu Tuhannya. Seorang yang saya pernah kenal. Walau mungkin tak lah serapat mana. Tapi sebab kita pernah satu sekolah dulu, dan pernah merancang nak buat reunion untuk ex-SK Jasin 1997-2002. Allah lebih sayangkan dia, kan?

Moga-moga Allah permudahkan urusan dia di Sana kelak. Dan semoga ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman. Allahumma ameen. 




Moga, moga dan semoga pemergiannya ini memberikan pengajaran untuk kita yang masih hidup. 


Sunday, September 11, 2011

bon voyage





Hidup tidak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.


Seingat saya waktu nak percubaan SPM, datang-datang je tengok meja kat tempat sendiri dah takde. Takut la jugak,kot lepas tu nak kena pegi cari meja lain la pulak. Sebab pagi tu dah ada exam. Cuak tahap. 

Rupa-rupanya ada hamba-hamba Allah yang letakkan meja saya kat luar dewan sebab diorang nak kena kan saya. Ceh, sampai hati. Lepas tu angkat la meja tu sorang-sorang. Diorang nak kena kan saya, sebab hari tu birthday saya hehe. Ingat tau sampai sekarang, inshaAllah tak lupa. 

Dan salah satu dari ‘pembuli’ tu saya kenalkan sebagai S =D (Taktau kenapa kenangan ini yang diingat, mungkin sebab waktu SPM kitorang duduk dekat-dekat je.)



Waktu saya di matrik dulu, ada je dugaan-dugaan yang datang. Sampai rasa diri tu lemah sangat, tak boleh nak hadap lagi dah. Dan sampai rasa macam nak quit dari matrik. Tapi Alhamdulillah, Allah tu baik sangat-sangat! Dia cekal kan juga saya kat sana. Dan waktu dugaan tu menimpa, Dia datangkan orang-orang yang dapat memberi semangat pada saya. 

And one of them is H. Thank you so much sebab awak dah dengar saya mengadu macam-macam :’) 


Kenapa mesti tulis satu entri untuk S dan H? Heh mesti la! Sebab diorang ni nak fly ke Jordan esok inshaAllah. 

Untuk kalian berdua, *you-knew-who-you-are* ;

Tahniah! Moga dipermudahkan perjalanan nak menuntut ilmu di sana dan semoga sentiasa dalam lindunganNya. InshaAllah saya iring doa untuk awak berdua dari bumi Malaysia ni ye. Jaga diri baik-baik dekat negara orang tu. Kitorang, yang awak berdua tinggalkan kat Malaysia ni akan selalu rindukan korang.


Terima kasih untuk kenangan berhari raya dan ber’shopping’ haritu hehe. Ouh, saya sayang sangat kat awak berdua ;) 


Friday, September 9, 2011

this is not easy



'Growing up'
picture by deviantart


Kalau dulu masa kecik-kecik, ada orang lain yang tolong buatkan macam-macam untuk kita. Kita cuma ikut je. Tak payah susah-susah nak fikir pasal macam-macam benda. Rasa macam boleh bersuka-ria setiap masa. Yela, takde masalah nak kena fikir. Menangis setakat sebab tak dapat mainan, gula-gula, aiskrim, kena marah etc. Itu pun sekejap je lepas tu dah ok balik. 

Bila dah besar, bukan macam tu lagi.

Sebab bila kita makin besar, kita makin faham erti hidup dan makin banyak yang kita tahu. Kalau ada apa-apa masalah dah boleh faham dan kena selesaikan sendiri. Bila nak buat keputusan, orang lain cuma boleh bagi guidance je dan keputusan terletak di tangan sendiri. Bila ada masalah hadap la sendiri lepas tu menangis la sorang-sorang =.= Oh tapi jangan risau, kita boleh mengadu kat Allah because He's listening. Allah Maha Mendengar =)

Growing up and learning ain't easy.

Senang cakap, berdiri atas kaki sendiri. Semua nak kena buat sendiri.




*Macam packing barang nak balik U ni haaa~*

Tuesday, August 30, 2011

kau pergi





Aku lihat Ramadan dari kejauhan….
Lalu ku sapa ia, “Hendak kemana?”


Dengan lembut ia berkata,
“Maaf, aku harus pergi, mungkin lama. Tolong sampaikan pesanku untuk orang yang bernama Mukmim. Ajaklah Sabar untuk menemani hari-hari dukanya, peluklah Istiqamah saat dia kelelahan dalam perjalanan Taqwa. Itupun Syawal ..ia sudah tiba.” 

Ku lihat Ramadan pergi … jauh……..



Ramadhan dah pergi meninggalkan kita. Moga-moga amalan kita selama ini diterima Allah, dan kekal berpanjangan. Dan semoga berjumpa lagi dengan Ramadhan tahun depan, inshaAllah.
Allah, tolong sampaikan nafasku hingga ke Ramadhan tahun hadapan. Allahumma ameen.
Salam Eid Mubarak untuk semua. Maaf segala salah silap. Selamat kembali kepada fitrah! =D





Disebabkan saye masih lagi student, tak dapek den nak bagi duit raya kat korang semua. Maka ambil lah kuih-kuih ini untuk tatapan anda. Heheh =p






Once again, Selamat Hari Raya Aidilfitri!
Thanks Nisa for this doodle! Comei =)

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan Kareem








"O you who have believed, Fasting is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may attain taqwaa." [2:183]



The Prophet peace be upon him said, “Whoever fasts in Ramadan with Iman and seeking reward (from Allah), his past sins will be forgiven”. (Bukhari)



The month in which you deny the food to your body (Ramadhan), is the month in which the food for your soul came down (Qur’an).


Ramadhan yang dirindui datang lagi bersama tawaran-tawaran yang hebat. Jom rebut! Hehe. Moga tahun ni lebih bermakna dari tahun-tahun yang lepas. Ada salah silap, mohon maaf ye. Selamat berpesta ibadah! =D

Marhaban ya Ramadhan. Kullu 'am wa antum bi alfi khair!


Fi Amanillah ^___^








PS; "Orang patutnya kejar Lailatul Qadar, tapi orang Malaysia selalunya kejar Laitatul Kamdar" - Contengan Jalanan by hlovate


Saturday, July 30, 2011

Hidup bukan untuk makan nasi saja..




Tapi untuk makan kek juga! Hehe



Hakikatnya bukan senang nak mengejar impian, kan? Bukan senang nak capai apa yang kita nak. Banyak benda yang kita kena korbankan. Banyak benda yang harus diharungi.

Kalau orang yang suka dengan photography, kena beli kamera/DSLR. Lepas tu kena pergi kelas photography, selalu outing nak shoot gambar yang cun, bergaul dengan orang yang dah pro dalam bidang photography, etc.

Macam saya yang suka baking ni, bukan boleh suka-suka guna resepi itu ini tanpa kemahiran dan pengetahuan yang betul. Silap guna bahan, lain jadinye. Silap teknik, hancur weh! Maka perlu lah ke kelas memasak dan beli peralatan yang cukup.

Apa awak ingat senang nak bake ni? Dok dapur tu pun rasa macam nak beli lagi satu oven besauu so that boleh bakar kek, cookies, cupcakes, cheese tart banyak-banyak dalam tu. Hiperbola sungguh!

Bila nak buat sesuatu tu, ada je halangan, dugaan dan cabaran. Tapi tu semua Allah nak uji, nak tengok kesungguhan kita macam mana. Sejauh mana kita boleh lalui.

Takpe, yang penting ada kesungguhan untuk buat apa yang kita suka.

Ada yang jadi engineer, doctor, lecturer dan lain-lain. Ada pulak yang suka photography, suka menulis buku, main alat muzik, menyanyi. Setiap orang Allah kurniakan kelebihan masing-masing. Takde orang yang takde kelebihan. Semua ada kelebihan dan kekurangan. Cuma cara kita nak gunakan kelebihan yang Allah bagi dengan sebaik-baiknya.

Teringat pesanan dalam booklet yang dapat masa pergi konsert Maher Zain haritu ;

I believe that each and everyone of us is born with something that he or she is especially good at. Our responsibility is first to RECOGNIZE that special gift. I believe Allah gave me a gift of loving music. We should never belittle ourselves or our talent. We just need to find that talent, develop it and use it for the good of our society, use it in a way that pleases Allah.




Macam dah panjang sangat intro, sebenarnya nak cerita pasal novel ni hehe~


Aku, pekan kecil dan skateboarding.

Ini novel indie. Takkan dapat kalau awak cari di Popular ye. Cerita pasal skater di pekan kecil; Pitri al-Fateh Zainon. Macam mana dia boleh terjebak dengan skateboarding, buat mini ramp sendiri, ‘tabung 20 sen’ yang dia buat untuk beli deck dan macam-macam lagi.

Even dia dapat macam-macam dugaan untuk main skate, tapi dia harung je sebab tu dah memang asam garam kehidupan. Takkan senang nak dapat apa yang kita nak.

Dan satu benda yang saya suka bila baca cerita penulis ni ialah, apa pun yang kita minat nak buat, nasihat dan teguran mak ayah jangan dipandang sebelah mata. Sebab kita tak mahu jadi anak yang derhaka.

Redha Allah kan bergantung pada redha kedua ibu bapa =)






Akhir kata, majulah sukan untuk negara. Jangan berlakon sewaktu bermain bola ==”









PS; happy belated birthday, NFR! sanah helwah izzati hashim! moga Allah sentiasa melindungi kalian =)


PS; congratulations to yana, mirra zac, teha, syed, hanzalah, hazirah, sarah, dan kawan-kawan lain yang dah konvo! =D


PS; 1 days remain till Ramadan 1432H, inshaAllah. #RamadanCountdown


Fi Amanillah ^___^ 

Friday, July 29, 2011

love letters #2

photo courtesy



And seek help through patience and prayer, and indeed, it is difficult except for the humbly submissive (to Allah). Who are certain that they will meet their Lord and that they will return to Him.  Qur'an [2:45-46]




Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk. (Iaitu) mereka yang percaya dengan yakin bahawa mereka akan menemui Tuhan mereka, dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya. Qur'an [2:45-46]




Fi Amanillah ^___^

Wednesday, July 20, 2011

wordless wednesday #2


Monday, July 18, 2011

living here for the hereafter

Hidup.

Apa erti hidup ni sebenarnya? Apa tujuan kita hidup ni? 

Kalau nak tanya kat orang; students la kiranya, belajar sungguh-sungguh, dapatkan degree. Lepas tu dapat kerja yang bagus-bagus, kahwin, and have your own family. Follow the flow. Macam tu.

Macam tu je?

Fender


Fend…
Fend the Fendy Fender. Pelajar Limkokwing, jurusan fotografi. Hidup dia cuma dengan Nikon, Htc, Dell, gitar Fender, member-member Creepy Hues. Dia anggap masa depan tak perlu dirancang. Pada dia, walau kita rancang macam mana pun tapi kalau bukan benda tu yang tersurat, memang takkan jadi jugak.

Kalau cakap macam tu, tak ke sama kalau kita tak payah buat apa-apa langsung dalam hidup? Semua orang tau yang dia bakal mati. Buat apa sekali pun, sudahnya akan mati juga. Dah tu baik kita duduk diam je tak payah buat apa tunggu mati, macam tu? [ms 62]

Tapi bukan macam tu, masa depan ni perlu dirancang sebenarnya.

One who fails to plan is planning to fail.

Sejak Fend jumpa Lia dan Lia bagi dia cd the 11th Hour, Fend cuba untuk cari erti sebenar kehidupan. Mula cari tafsir Qur’an, buku-buku motivasi yang cerita tentang hidup. Tiba-tiba Chad pula datang dengan idea nak buat masjid-hopping di Australia. Fend sendiri tak pernah terlintas di kepala yang dia akan buat semua tu dengan Chad, di bulan Ramadhan. Dan sejak tu la dia faham apa sebenarnya tujuan hidup. 

Hidup itu untuk akhirat. Living here for the hereafter.

Chad…
Irsyad. Sepupu rapat Fend, tengah sambung belajar di Texas. Even dia dah ada karier, degree, duit, rumah sendiri, kereta sendiri, tapi dia still rasa ada sesuatu yang tak complete dalam life dia. 

“Bila kau ada rasa kosong kat sini..” Chad meletakkan telunjuknya di dada Fend “…segala benda yang kau sebut tu tak bawa makna apa sebenarnya. Sama je macam debu tepi jalan.” [ms70]

Maka apabila dia teringin nak buat masjid-hopping, Chad angkut sekali Fend untuk ikut sama. Kat sana, dia belajar macam-macam dan buat banyak benda dengan Fend; khatam Qur’an, khatam hadith 40, tarawikh, qiyam. Kepulangan Chad dan Fend ke Malaysia dari Australia beberapa hari sebelum Syawal tahun tu sangat bermakna, sebab diorang dah belajar banyak benda di Australia dan dah kenal macam-macam orang.

Dah tertulis di takdirnya bahawa Chad pergi pada 1 Syawal setelah mula kenal semula Dia itu siapa. Chad sempat kenal Dia sebelum 11th hour.

“Aku teringin nak masuk syurga.”
“Siapa yang taknak?”
“Kalau kau masuk dulu, tarik aku sama?”
Chad sengih. “Jom ambil air sembahyang.”

Lia…
Lia-Musalmah. Was an avid fan of the underground scene. WAS. Tapi dia tinggalkan semua tu sebab dia rasa banyak benda lain yang boleh diikut. Dan dialah budak yang beri cd the 11th hour pada Fend.

Terima kasih Allah, kerana hantar dia – Fend.

Terima kasih Allah, kerana buka hati dia – Lia.
K²…
Ku Kamaruzzaman. Kawan baik Fend dan Chad, kawan sekampung dan kenal sejak dari kecil. Drummer Creepy Hues, tapi dia boleh main macam-macam instrument. Tak terhad kepada drum sahaja. Dan dia layan semua lagu, tak terhad kepada lagu-lagu yang Creepy Hues layan. Budak Creative Studies Limkokwing. Prinsip K², there’s no such thing as ‘wrong’ in arts.

“Apabila fikir balik… aku rasa statement tu macam terlampau liberal sangat.”
Kening K² terangkat sebelah.
“Kalau nak ikutkan statement tu, maknanya tak salah pengukir-pengukir zaman Renaissance tu buat nude statues. Tak salah Michelangelo ukir David macam tu. Tak salah untuk letak crude language dalam lirik lagu atau buku atau apa-apa karya sebab semua benda tu dihalalkan dengan lesen ‘seni’. Tak ke?”
Fend pandang siling. “Kalau semua benda boleh dibuat atas lesen arts tu, there’s no such thing as dosa then?” [ms 143]

Apabila Fend dah ‘berubah’ lepas tengok the 11th hour, lepas pergi masjid-hopping, lepas Chad ‘pergi’, Fend cuba untuk bagi K² rasa apa yang dia pernah alami. Fend beri cd the 11th hour pada dia tapi dia tak dapat rasa macam Fend dapat masa Fend tengok cerita tu. Lepas tu, Fend bawa dia backpacking ke Australia, tempat Fend pergi dengan arwah Chad dulu.

“Kenapa kau nak aku ikut sekali sebenarnya? Kenapa kau nak aku datang sini?” - K²

“Aku cuma nak kau rasa apa yang aku rasa masa Chad bawak aku datang sini. Aku rasa sangat selfish kalau aku simpan benda tu untuk diri sendiri. Tapi kalau kau tak rasa apa-apa, it’s okay. Aku faham. Dan aku tak ambil hati. Hati kau bukan aku yang pegang.” - Fend
Tapi bila balik Malaysia, dia teringat kata-kata Bapak Tono masa di masjid Punchbowl – Jakarta penuh dengan hidup, erti hidup yang beda. Setiap tempat, mana-mana pun kat bumi Allah ni memang penuh dengan hidup. Cumanya, mungkin lain tempat, lain ertinya. Dan apabila dia teringat kata-kata Bapak Tono tu dia terus book tiket ke Jakarta, untuk cari erti hidup. 

K² bawak sekali sketchbook hitam pemberian Fend ke Jakarta dan dia baca sketchbook tu tiap-tiap hari. Sketchbook tu penuh dengan lukisan Fend yang Fend lukis masa ke Sydney. Tiap-tiap mukasurat, Fend lukis dan ditulis terjemahan ayat Qur’an di setiap bawah lukisan.

Then after you hearts were hardened and become as stones or even worse in hardness. And indeed there are stones out of which rivers gush forth, and indeed, there are of them (stones) which split asunder so that water flows from them, and indeed, there are of them (stones) which fall down for fear of Allah. And Allah is not unaware of what you do. ~ al-Baqarah [2;74]

Sedangkan batu yang keras pun boleh pecah, air mengalir daripadanya kerana takutkan Allah, inikan pula hati manusia. Sungguh, hati manusia tu Allah yang pegang. 

Verily, you (O Muhammad) guide not whom you like, but Allah guides whom He wills. And He knows best those who are guided. ~ al-Qasas [28:56]

Dan K² pulang dengan prinsip seni baru;

There’s no such thing as ‘wrong’ in arts, provided that Islam is a given.
Tak ada benda yang salah bawah lesen seni selagi segalanya ikut lesen Islam.

Guide us to the straight path. The path of those upon whom You have bestowed favor, not of those who have evoked [Your] anger or of those who are astray. ~al-Fatihah [1;6-7]

Erti hidup itu berbeza. Berbeza mengikut tujuan masing-masing. Takkan sama kalau cara hidup setiap orang pun lain-lain. Kena cari erti hidup tu, baru tau kita nak ke mana, baru tau ke mana kita nak tuju. 

Kan lebih mudah dan indah kalau hidup berlandaskan hukum Allah. Rasa macam hidup tu ada tujuan, ada matlamat, lebih terisi dan semua benda yang dibuat semuanya untuk dapatkan redha Allah. Takde la cuma ikut flow je.

Dan walau macam mana cara sekalipun kita cuba nak ajak orang lain buat kebaikan, takkan semudah yang kita sangka. Sebab hati manusia tu Allah yang pegang. Baik hati yang selembut salju, mahupun yang sekeras batu.






Read and heed.

Contengan Jalanan.


Fi Amanillah ^___^

Tuesday, July 5, 2011

love letters #1




Allah does not burden a soul except [with that within] its capacity. It will have [the consequence of] what [good] it has gained, and it will bear [the consequence of] what [evil] it has earned. "Our Lord, do not impose blame upon us if we have forgotten or erred. Our Lord, and lay not upon us a burden like that which You laid upon those before us. Our Lord, and burden us not with that which we have no ability to bear. And pardon us; and forgive us; and have mercy upon us. You are our protector, so give us victory over the disbelieving people."  Qur'an [2:286]



Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir". Qur'an [2:286]




Fi Amanillah  ^___^

Friday, July 1, 2011

ked's story

sumber


Jangan korang ingat seksi tu lawa. Jangan korang ingat kalau bagi perempuan seksi yang boleh pegang tarik bawak ke hulu ke hilir, aku tak tolak. Aku tak suka. Korang punya mindset aku respect, so please treat mindset aku dengan cara yang sama.


Relationship bagi aku ada satu ending je. Marriage.


Aku tak nak bawak awek lawa seksi ke hulu ke hilir buat teman sosial macam dah kawin, lepas tu nak kawin nanti cari lain pulak. Aku nak wife aku nanti yang tak pernah disentuh dipandang lelaki selain dari apa yang patut. Dan aku tak rasa patut untuk aku buat macam tu pada mana-mana perempuan yang bakal jadi isteri orang jugak satu hari nanti.


-Khalid Faizal. [Ked's Story by Hlovate]













PS; 30 days remain till Ramadan 1432H, Insya Allah. #RamadanCountdown

Sunday, June 19, 2011

heroes

...there goes my hero
he's ordinary
kudos my hero
leaving all the best...

Selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke neraka. Selangkah seorang isteri keluar rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga suaminya itu hampir ke neraka.

Sejauh mana kita menghargai pengorbanan seorang bapa?



ayah, banglong, arwah banglang. They're our heroes. Happy Father's day!   أحبكم  ^___^
Juga kepada semua ayah, abah, walid, etc, Happy Father's Day!

sumber





Oh, Selamat Hari Bapa kepada bakal-bakal bapa semua ya! =D