Wednesday, December 15, 2010

memasak bukan sekadar suka-suka

Bismillah.

dulu masa kecik-kecik suka main masak-masak. menyibuk kat dapur 'tolong' mak masak. keletang-keletung bunyik dia.(macam tu eh?) lepas tu dapat pulak mainan peralatan memasak. uish lagi suka. siap ada dapur, kuali, periuk, sudip. telur pun ada haha.

sekarang? mana main lagi. sekarang masak for real lah kan.

inilah salah satu sebab kenapa suka sangat berada di rumah. boleh buat apa sahaja (asal Allah tak larang, sudah tentu) sepanjang cuti ni dah buat cheese tart, fruit tarlet, kek coklat lembab kukus, macaroons yang tak jadi tu hehe. berbaloi-baloi!

kiri ; blueberry cheese tart. kanan ; fruit tartlet.

blueberry cheese tart, untuk kawan kakak yang bertunang haritu. congrats!



kek coklat lembab kukus


with chocolate ganache. apetah rupanya haha

4/12 pulak pegi kelas cupcakes dengan kakak. ini lagi berbaloi-baloi sebab dapat belajar new things; nak timbang cupcakes banyak mana, macammana nak decorate cupcakes, dapat jumpa orang baru which is yang lain semuanya mak-mak dan isteri-isteri orang kami berdua je masih muda remaja hehe.

ingat senang ke nak buat semua ni? biasa la buat pertama kali, kadang-kadang tak menjadi. 




buttercream


fondant


k e r j a t a n g a n kakakku


mine


tapi kira okey la kan, dah belajar nak buat, dah tau fungsi-fungsi nozzle tu. kalau tak selama ni main redah je buat apa pun tanpa mengetahui apakah kegunaan sebenarnya haha.

berbaloi-baloi bertapa kat dapur dan pergi kelas cupcakes ni sebab apa?

sebab memasak ni jugak mengajar kita erti kesabaran. dah kalau uli tepung nak buat base tart sorang-sorang untuk 50++ ketul, nak decorate cupcakes tapi yang jadik ntahapaapa je la, ini agak menguji kesabaran ye. sabar tu kan sebahagian daripada iman!

dan kalau bake sesuatu tu tak menjadi, takkan terus berhenti macam tu je. buat lagi dan terus mencuba sebab kita tak boleh putus asa, kan?

konklusinya, memasak bukan sekadar suka-suka. bukan macam main masak-masak masa umur tiga empat tahun dulu. bukan masak sebab nak makan je. ada macam-macam yang kita boleh pelajari.

diulas lebih hebat dan mantap di sini. bacalah! 

till then, 

wassalam.

^_~



PS; agak-agak boleh tak nak tukar bidang masakan? haha

PS; untuk orang yang tengah exam tu, goodluck! bittaufiq wannajah. 2 more days to go

14 comments:

Apek_JADIANjr said... [Reply to comment]

aku nk tempah kek ni weh? patblas ratos tingkat...

hans said... [Reply to comment]

adess
terliur tgok kek coklat tu
menyesalnya masuk baca entry nih
hahaha
aku dah lapar kek
haih

P/S : Traffic Minggu Nih! Tutorial Letak Link Entry Anda! Ada Sesiapa Suka Shawls Yang Cantik!

uılɐɯɐ ǝıʇɐzzI ɹnu said... [Reply to comment]

oh no terliur tgk chocolate ganache tuh >.<

iqbalsyarie said... [Reply to comment]

Btw, saya suka dan kagum bagaimana kamu boleh kaitkan antara kek dengan tarbiyyah, kesabaran dan islam :)

Leng Chai said... [Reply to comment]

hebat2!!!
hahaha

Cikbelog said... [Reply to comment]

wahh yummy!! semuanya nampak sedapppp :D

M a W a D D a H said... [Reply to comment]

wahh..bestnya dia pandai wat bluebeery cheese tart...feveret adah tue..nak sikit...

adah sekarang ni pun duk usya2 cupcake...tgk2 radiah lagi expert..bila nak ajar adah plak nie...

seronoknya...

Faarihin said... [Reply to comment]

wah.. sedapnya syarifah..

ni boleh la tempah dekat syarifah aje.. mesti dapat free nanti.. hahaha..

bertuah mak mentua dapat menantu macam ni.. (^__^)

Raji berkata said... [Reply to comment]

woahhh first time eh?
lepas nih bole lah buatkan cupcake utk blogger2 xD

Mujahidah Ummah said... [Reply to comment]

awak pndai bt kek..jgn luper bg zirah tyme bzday nnti..hehe =)

sengal ke aku? said... [Reply to comment]

berwarna warni ar kek tu..
lapa la..

Un Phat Lee said... [Reply to comment]

grrr.lapar pulak gua tengok mende2 ni semua

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said... [Reply to comment]

sedapnyeee nmpkkk...pos skit;p
huhu~

MANZARINA said... [Reply to comment]

Gulp~~ nak kek coklat!!! uwaaa >,< leh ajar saya buat ek.... sedap la nampak... walaupun senget... tp nmpk sedap!!! slurppp