Saturday, April 14, 2012

Of being Hijabers and Fashionista

Bismillah.


Pheww.
Setelah sekian lama tidak menulis, maka saya kembali lagi dengan entri baru. Jangan rindu saya lagi, okay? Kehkehkeh :p

Baiklah, kita langsung saja ke point yang bener ya teman-teman sekalian. Ohh ya sebelum itu, silakan menonton video-video osem ini dulu.





Dua-dua video ni memang osem, kan? Siapa tak kenal aiman azlan, seorang blogger dan vlogger. Ramai dah yang kenal dia ni sebab dia selalu buat video-video yang best, meaningful dan ada nasihat-nasihat yang nak disampaikan.

Adibah, she’s a 17 years old girl and still studying at Sekolah Menengah al-Amin. [Say whaaaat?]

Yup, dia baru je 17 tahun. Tapi vlog dia sangat bermakna, kan? Well said, girl.

Okay, back to the vlog.

Perkara pertama yang kita kena consider bila kita nak buat sesuatu ialah niat. Sebab Rasulullah s.a.w sendiri pernah cakap; sesungguhnya amalan seseorang itu bergantung kepada niat. Kalau niat kita baik, maka kita akan dapat apa yang kita niatkan tu.

Contohnya, bila seseorang tu pakai tudung sebab dia nak orang puji dia, maka dia akan dapatlah pujian tu. Tapi, bila kita menutup aurat sebab Allah yang suruh, maka Allah akan redha dengan apa yang kita buat. Tak guna kalau dapat pujian orang sekeliling tapi dicerca dan dihina oleh penduduk langit sana. Kan?

So, please know why you wear the hijab. It’s because Allah told you to do so and not because you want to please people.

Hijab is not just about covering your aurah, but it is also a sign of modesty. Tak guna jugak kalau pakai tudung tapi cakap macam apa je. Bila kita pakai tudung, kita dah menunjukkan bahawa kita seorang muslim. Maka, kita perlu membawa imej Islam. Islam agama yang chantek, maka tunjukkanlah ke-chantek-kan anda. Islam agama yang lemah lembut, maka tunjukkanlah ke-lemah-lembut anda itu. Serta, tunjukkanlah kesopanan anda ;D

Photo courtesy, Wardina Safiyyah

Saya sedar dan akui bahawasanya sekarang ni kalau pegi kedai tudung memang akan jumpa banyaaaaaaaak jenis tudung. Ada shawl, pashmina, Syria, tudung bawal Aidijuma, tudung bawal Dian Pelangi, tudung Siti [err]

Itu menunjukkan sekarang ramai orang yang nak pakai tudung. Kan?

Berfesyen tak salah. Pakai laaa apa pun yang kita nak pakai, tapi kita kena tau keutamaan kita apa.

Iaitu; untuk mendapatkan redha Allah dan bukan penghargaan manusia. Letakkan Islam di tempat yang pertama. Macam yang Aiman ni buat, perkara pertama yang kita kena pertimbangkan ialah ‘Islamic dress code’

Islam tak larang kita berfesyen, selagi kita mengutamakan etika berpakaian dalam Islam. Contohnya kalau kita nak pakai shawl, pakai je la. Asalkan labuh menutup dada, tak jarang, longgar dan tak melekat (macam nampak telinga tu)

Nak lagi detail boleh tengok kat sini

Actually, apart from discussing about hijab and fashion, I’m writing here too to introduce all of you about one of my sisters business. And hopefully you will like it!




Mashitah Syria - Chantek!


Apa yang best mengenai DF ni ialah, tudung soft awning, Syria dan shawl yang dijual semuanya labuh menutup dada :)



Till then,

Wassalam ^__^

2 comments:

Nanie DuraFashion said... [Reply to comment]

Thanks for the entry dear!

Rara Nasiha said... [Reply to comment]

still trying to get better day by day, Insyallah :)